Over Wira Wiri

Wira Wiri is de titel van een gamelanstuk van de legendarische componist Ki Nartosabdho (1925-1985) uit Surakarta (Midden-Java, Indonesië). Dit stuk staat op een cassettebandje (zie foto) dat ik in 1999 heb gekocht toen ik een jaar lang veldwerkonderzoek heb gedaan in Yogyakarta. De muziek spreekt mij heel erg aan omdat op een traditioneel gamelanorkest het populaire genre dangdut wordt gespeeld.

In dangdut, ontwikkeld uit een mengsel van orkes melayu en rock, worden synthesizers en andere elektrisch versterkte instrumenten gebruikt. Ki Nartosabdho weet op een briljante wijze de kern van dangdut (dat overigens een onomatopee is van de Indiase tabla) in een geheel akoestische setting te integreren. Door de bronzen gongs en ketels van de gamelan en de kendhang (drums) van Ki Nartosabdho heeft dangdut een ander karakter gekregen, terwijl het toch herkenbaar is! 

Als eerbetoon aan deze meester en omdat wira wiri (=wirwar) wel een beetje bij me past, heb ik gekozen voor de naam Wira Wiri Productions. Meer informatie over gamelan en mijn veldwerkonderzoek kun je vinden in mijn scriptie uit 2000. Je begrijpt dat Radio Wira Wiri navenant een wirwar is, dus… check it out!