Hoe maak je een filmpje van 1 minuut

Voor de concertserie Old Roots New Routes ben ik begonnen met het maken van promotiefilmpjes die precies 1 minuut duren. Omdat het vaak gaat om artiesten, instrumenten of muzieksoorten die niet zo bekend zijn, kan zo’n filmpje helpen om een impressie te krijgen en nieuwsgierig te maken.

Meestal film ik bij de musici thuis of in de studio en neem ik twee lichtgewicht Sony RX100 camera’s mee, een of twee statieven, Ledlamp, Zoom H5 voor een goede geluidskwaliteit en als nodig een aparte microfoon. Eén camera gaat op een statief voor een statisch beeld, meestal een total shot, als er weinig plek is dan leg ik de camera op een tafel of ander stabiel oppervlak. De andere camera houd ik in m’n hand voor de dynamische shots. Meestal laat ik de artiesten de muziek twee keer uitvoeren en doe ik het interview naderhand.

Zoals altijd moet het bronmateriaal goed zijn, dus het beeld moet voldoende belicht zijn en de audio van goede kwaliteit. Ik laat de artiest bepalen welke opname geschikt is. Het interview moet heel gericht zijn met korte ronde antwoorden, de vragen komen namelijk niet in beeld. Soms kun je het beste de vragen van te voren opsturen. Het filmpje monteer ik in iMovies en dit zijn de stappen die ik maak:

  • synchroniseren van het geluid en de video-opnamen van de statische camera en exporteren als muziekclip
  • importeren van de muziekclip, de dynamische opname en het interview
  • het interview bekijken en bepalen welke citaten goed passen in het verhaallijn
  • de fragmenten van het interview en de dynamische shots als illustratie in de muziekclip monteren
  • vaak is er teveel materiaal dus ontkom je er niet aan om mooie shots of uitspraken weg te laten – kill your darlings 😉
  • tot slot het toevoegen van namen, ondertiteling en logo’s